نقش نمودارها در تحلیل تکنیکال چیست و چگونه مورد استفاده قرار میگیر ند؟
در تحلیل تکنیکال، نمودارهای تکنیکال توسط سرمایهگذاران حرفهای به منظور تصمیمگیری برای خرید یا فروش سهام (یا هر دادهای که برای آن در بازارهای مالی، نمودار وجود دارد) استفاده میشود. در این مقاله در خصوص این نمودارها مطالبی عنوان می شود.
نمودارها نمایش گرافیکی از قیمت، حجم، تاریخچه و فواصل زمانی سهام، کالا و ... هستند. اینجا جایی هست که شما می توانید به طور مثال الگوهای کندلی را به منظور تشخیص روند و جهت بازار مورد استفاده قرار دهید. در این مقاله به معرفی مهمترین نمودارهای تحلیل تکنیکال و بررسی اهمیت هر یک میپردازیم.
تحلیلگران تکنیکال با استفاده از نمودارها حرکات قیمت را دنبال میکنند تا به آنها درتصمیمگیری معاملات کمک کند. یک ضرب المثل قدیمی در تحلیل تکنیکال هست که می گوید: The Trend is Your Friend
چرا در تحلیل تکنیکال به نمودار نیاز داریم؟
تحلیل تکنیکال بر مبنای حرکت قیمت در گذشته می باشد و به پیشبینی جهت قیمت در آینده کمک میکند. به مانند سایر روش های تحلیلی که همواره با خطا مواجه است در تحلیل تکنیکال قطعیتی وجود ندارد با این حال به سرمایه گذاران کمک میکند آنچه که با احتمال بیشتری در آینده برای قیمت به وقوع خواهد پیوست را پیشبینی کند.
انواع نمودارهای تکنیکال به شرح ذیل هستند:
نمودار خطی
نمودار خطی سادهترین نوع نمودارهایی هستند که تغییرات قیمت را در یک بازه زمانی به تصویر میکشند. نمودار خطی تشکیل شده از قیمت پایانی است که به صورت نقطه نشان داده میشود.
ویژگیهای نمودار خطی
- در نمودار خطی نقاط داده (قیمت پایانی) به وسیله خط به هم وصل میشوند.
- با استفاده از یک خط منفرد و به هم پیوسته می توان تاریخچه قیمت را به تصویر کشید.
- به راحتی قابل درک و از نظر بصری ساده می باشد.
- به دلیل اینکه فقط از قیمت پایانی تشکیل شده است، نوسانات ناشی از شرایط بحرانی در طول یک دوره معاملاتی (یک کندل) شامل قیمت باز شدن، بیشترین قیمت و کمترین قیمت را کاهش می دهد. عموما داده های مربوط به GDP، تراز تجاری و ... تنها به شکل خطی ارائه می شوند.
نمودار خطی
بیشتر بخوانید: انواع پیوت در تحلیل تکنیکال
نمودار میله ای
نمودار میلهای را میتوان به عنوان نموداری تعریف کرد که برای نشان دادن بیشترین قیمت، کمترین قیمت، آخرین قیمت و اولین قیمت از میلههای مستطیلی استفاده میکند.
ویژگیهای نمودار میلهای
- شناسایی الگوهای قیمتی
- شناسایی روندها
- ارزیابی نوسانات به وسیله طول میله (هر چه طول میله بیشتر نوسانات بازار بیشتر و هر چه طول میله کمتر نوسانات بازار کمتر
- تعیین سطوح حمایت و مقاوت
- تجزیه و تحلیل تاریخی قیمت: با بررسی رفتار قیمت در گذشته میتوان روند های قیمتی تکرار شونده را شناسایی کرد.
در تصویر 2 دو میله صعودی و نزولی را مشاهده میکنید که میله سمت چپ صعودی و میله سمت راست نزولی میباشد. معمولا میله صعودی به رنگ سبز و میله نزولی به رنگ قرمز میباشد با این حال در تنظیمات میتوان به رنگ دلخواه تغییر داد.
نمودار شمعی
نمودار شمعی که با نمودار شمعی ژاپنی نیز شناخته میشود، برای تحلیل مالی با استفاده از حرکت قیمت یک دارایی استفاده میشود.
به مانند نمودار میله ای، نمودار شمعی قیمتهای باز، بسته شدن، بیشترین و کمترین دارایی را در بازه زمانی مشخص نشان میدهد.
در نمودارشمعی هر کندل از دو بخش بدنه و سایه تشکیل شده است. که بدنه محدوده بین اولین قیمت و آخرین قیمت می باشد. و سایه محدوده بالاتر و پایینتر بدنه را تشکیل میدهد. که البته فرم های مختلفی برای الگو های شمعی وجود دارد که در مبحثی مجزا باید به بررسی آن پرداخت.
در نمودار شمعی راحتتر میتوان حرکات قیمت را به واسطه نوسانات و نوع تشکیل کندل تفسیر کرد.
نمودارهای شمعی در ارائه یک تصویر جامع از حرکات قیمت در یک بازه زمانی (تایم فریم-timeframe) عالی هستند. هر بازه زمانی -بسته به انتخاب شما میتواند یک دقیقه، یک ساعت، یک روز و ... باشد- یک کندل یا شمع را تشکیل میدهد.
در تصویر 3 سمت چپ یک کندل صعودی و سمت راست یک کندل نزولی میباشد که به طور پیشفرض کندل صعودی به رنگ سبز و کندل نزولی به رنگ قرمز است.
نمودارهای شمعی در درک احساسات بازار بسیار مهم هستند، به این خاطر که به وضوح نبرد بین خریداران و فروشندگان را را یک بازه زمانی نشان میدهند. تحلیلگر با دیدن وضعیت کندل ها یا الگوهای شمعی میتواند تغییرات عرضه و تقاضا را بررسی کند و پیشبینی کند که قیمت تغییر روند میدهد یا به مسیر خود ادامه میهد.
بیشتر بخوانید: الگوی هیکاکی چیست؟
نمودار هیکن آشی
هیکن آشی شاخه ای از کندلهای ژاپنی است. کندلهای هیکن آشی علاوه بر استفاده از کمترین قیمت، بیشترین قیمت، اولین قیمت و آخرین قیمت در بازه زمانی فعلی از اولین قیمت و آخرین قیمت کندل قبلی نیز استفاده میکند. نمودار هیکن آشی در مقایسه با نمودار شمعی نویزها را فیلتر میکند. از نمودار هیکن آشی نمیتوان به مانند نمودار شمعی استفاده کرد و از آن الگو های کندلی استخراج کرد. اما میتوان برای شناسایی دوره روندها، نقاط بالقوه برگشت روند و همینطور الگوهای کلاسیک تکنیکال استفاده کرد.
- کندل صعودی: کندل بلند و سبز هیکن آشی نشان از فشار خرید قوی است. همچنین در صورت نبود سایه در پایین کندل صعودی باز هم نشانه قدرت بیشتر است نسبت به زمانی است که کندل صعودی در پایین سایه دارد.
- کندل نزولی: کندل بلند و قرمز هیکن آشی نشان از فشار فروش قوی میباشد.
همچنین در صورت نبود سایه در بالای کندل نزولی باز هم نشانه قدرت بیشتر نسبت به زمانی است که کندل نزولی در بالا سایه دارد.
مبنای محاسبه هیکن آشی
به دلیل جلوگیری از گمراهی عینا متن از منابع اصلی قرار داده میشود. با این حال برای استفاده از این نمودار به هیچ وجه نیازی به فرمول محاسبه آن ندارید.
نمودار توخالی یا هالوچارت
نمودار هالوچارت یکی دیگر از ابزارهای تحلیل تکنیکال است که توسط معاملهگران مورد استفاده قرار میگیرد. این کندل ها از نظر بصری به مانند نمودار های شمعی هستند اما نمایش متفاوتی از عملکرد قیمت دارند.
هالوچارت چهار نوع کندل را شامل میشود:
- کندل صعودی: در صورتی کندل صعودی میباشد که آخرین قیمت کندل فعلی بالاتر از آخرین قیمت کندل قبلی باشد.
- کندل نزولی: در صورتی کندل نزولی میباشد که آخرین قیمت کندل فعلی پایینتر از آخرین قیمت کندل قبلی باشد.
کندل صعودی که خود به دو بخش کندل توخالی سبز و کندل توپر سبز تقسیم میشود.
- کندل توخالی سبز: آخرین قیمت کندل فعلی بیشتر از آخرین قیمت کندل قبلی و آخرین قیمت کندل فعلی بیشتر از اولین قیمت کندل فعلی
- کندل توپر سبز: آخرین قیمت کندل فعلی بیشتر از آخرین قیمت کندل قبلی و آخرین قیمت کندل فعلی کمتر از اولین قیمت کندل فعلی
کندل نزولی که خود به دو بخش کندل توخالی قرمز و کندل توپر قرمز تقسیم میشود.
- کندل توخالی قرمز: آخرین قیمت کندل فعلی کمتر از آخرین قیمت کندل قبلی و آخرین قیمت کندل فعلی بیشتر از اولین قیمت کندل فعلی
- کندل توپر قرمز: آخرین قیمت کندل فعلی کمتر از آخرین قیمت کندل قبلی و آخرین قیمت کندل فعلی کمتر از اولین قیمت کندل فعلی
در تصویر زیر هر 5 نوع نمودار در یک بازه زمانی دیده میشود
جمعبندی
در بین انواع نمودار بهترین نوع نمودار تحلیل تکنیکال، نمودار شمعی یا کندل استیک است. اما بسته به نوع نیاز میتوان از سایر نمودارها استفاده کرد. نمودار خطی ساده ترین نوع نمودار است. نمودار هایکن آشی نویزهای قیمتی را فیلتر میکند.